Comunitats més sostenibles: eficiència energètica als edificis

El desolador escenari climàtic i energètic  obliga, sens dubte, els responsables governamentals a posar en acció compromisos i mesures de caràcter global que aconsegueixin fer més sostenible el futur del planeta. L’emergència de la situació també recomana la col·laboració de tots i cadascun de nosaltres des d’actes de responsabilitat individual.

Si a “Com fer del nostre habitatge un espai més sostenible?” relacionàvem alguns tips per fer de les nostres cases i pisos llocs més respectuosos amb el Medi Ambient, avui abordem com enfrontar-nos als desafiaments energètics del segle XXI millorant l’eficiència i l’adequació dels edificis d’habitatges on vivim. Un granet de sorra de compromís comunitari de gran valor per a la Terra.

Els edificis d’habitatges representen una part significativa del consum d’energia global. Millorar-ne l’eficàcia no només redueix costos a llarg termini, sinó que també contribueix a la conservació mediambiental. Com podem millorar leficiència energètica dun edifici des daccions impulsades per les diferents Comunitats de Propietaris?

Aïllament i finestres eficients

Un aïllament adequat és fonamental per reduir la pèrdua de calor a l’hivern i mantenir la frescor a l’estiu. Els edificis ben aïllats requereixen menys energia per escalfar o refredar, cosa que es tradueix en factures d’energia més baixes per als residents i una petjada de carboni menor. A més, les finestres de doble o triple vidre amb recobriments especials aconsegueixen reduir la transferència de calor i contribueixen encara més a l’eficiència energètica.

Tecnologia intel·ligent i automatització

La implementació de tecnologies intel·ligents, com ara sensors de moviment, termòstats programables i sistemes d’il·luminació LED, optimitzen el consum energètic d’una Comunitat en ajustar automàticament la temperatura i la il·luminació segons les necessitats reals dels residents. L’automatització també pot permetre la gestió remota del consum d’energia, cosa que brinda un control més gran sobre les despeses.

Energies renovables integrades

La integració de fonts d’energia renovable, com panells solars, redueix significativament la dependència dels edificis d’habitatges de fonts d’energia no renovable. Aquestes solucions no només redueixen ‘impacte ambiental, sinó que també poden generar estalvis a llarg termini en disminuir la factura ‘energia de ‘edifici.

foto-1

Instal·lació de comptadors individuals

Instal·lar comptadors individuals a cada unitat permet que els residents tinguin un control rigorós i detallat del seu propi consum d’energia i ser encara més conscients del seu ús.

Promoure l’ús d’electrodomèstics eficients

Un acte individual d’impacte global. Incentivar que propietaris i llogaters utilitzin electrodomèstics amb etiqueta d’eficiència energètica, com ara rentadores, rentavaixelles i neveres que avalen un consum menor i ostensiblement més òptim de l’energia.

Sistemes de gestió

Hi ha sistemes de gestió d’energia que monitoritzen i controlar el consum d’energia en un edifici. Unes eines que permeten identificar les àrees en què es pot millorar l’eficiència i, per tant, cercar solucions des de la confiança i el rigor que ofereixen les dades empíriques.

Educació i sensibilització

L’educació dels residents sobre pràctiques d’ús eficient de l’energia és crucial per maximitzar els beneficis de les millores en l’eficiència energètica. Les petites campanyes de sensibilització i programes de capacitació impulsades per l’administrador ajuden a promoure hàbits com apagar llums i electrodomèstics quan no estiguin en ús, ajustar termòstats a temperatures moderades i, en definitiva, fer-ne un ús energèticament responsable dels espais i béns comuns.

 

Implementar alguns d’aquests consells pot ajudar a reduir significativament el consum d’energia i els costos associats a un edifici de veïns a una gran ciutat com Barcelona, a més de contribuir a la sostenibilitat ambiental.

A Gil Amargós tenim una experiència de més de 50 anys dedicats a la gestió de Comunitats de Propietaris, amb un servei d’administració proper, familiar i rigorós. Una administració enfocada a l’estalvi, l’eficiència, la sostenibilitat i anticipar-se a les problemàtiques més comunes en un edifici.

Una fórmula de gestió de comunitats de persona a persona que reverteix no només en el vostre benestar com a residents, sinó també en la constant revaloració de casa seva. Pots conèixer més detalls de la manera de fer de Gil Amargós accedint al nostre web o visitant-nos als nostres espais a Travessera de les Corts 304-306 i Comte d’Urgell 46.

Compare listings

Compare

Subscriu-te a la nostra newsletter

IP: 93.93.118.221